top of page

Wat is ALK?

Wist je dat pijn een van de grootste epidemieën van de 20ste en 21ste eeuw is? Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar pijn en veel artsen herzien hun visie en behandelmethoden op pijn. Dat komt ook omdat het aantal pijnklachten zonder duidelijk aanwijsbare medische oorzaak is toegenomen.

In Nederland praten we dan vaak over ALK (vroeger SOLK): Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Dit zijn klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na adequaat medisch onderzoek geen duidelijk aanwijsbare aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart. Denk aan PDS (prikkelbaredarmsyndroom), RSI (muisarm), lage rugpijn, chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. 

Het is een serieus probleem: Bij de huisarts is 30 – 50% van de lichamelijke klachten somatisch onvoldoende verklaard. Ook op somatische poliklinieken in het ziekenhuis is de prevalentie (hoe vaak het voorkomt) van ALK hoog: bij de neuroloog, reumatoloog, longarts, gastro-enteroloog, cardioloog, gynaecoloog en internist liggen deze percentages maar liefst tussen de 41 – 66%.

Het is dus heel belangrijk om deze (pijn)klachten serieus te nemen. Voor de patiënt is het frustrerend als er geen duidelijk aanwijsbare aandoening gevonden wordt. Het lijkt alsof je in een doodlopende straat staat. 

Wat nu? 

Je kunt gaan kijken wat de reden is dat je brein een alarmsignaal is gaan geven in de vorm van klachten. Wat interpreteert je brein als onveilig? 

Met mindbody coaching ga je opzoek naar de oorsprong van je klacht.

HV-ekemasseert20200152.jpg
bottom of page