top of page

Pijn en onbegrepen klachten

 

Laat ik eerst beginnen met de vraag wat is pijn? Pijn is een signaal van je lichaam dat je waarschuwt wanneer er iets niet in orde is. Je lijf klopt als het ware aan de deur om je erop te wijzen. Luister je naar de pijn, dan krijgt je lichaam de kans om te helen. Luister je niet, dan gaat het harder en vaker kloppen.

Als er een lichamelijke klacht is, is de gangbare visie dat er een lichamelijke oorzaak moet zijn.

Verklaarbare pijn

Er is pijn die medisch verklaard kan worden, bijvoorbeeld omdat je schade hebt aan je lijf of omdat er zichtbare afwijkingen uit medische onderzoeken naar voren komen. Denk aan een gebroken been, infecties, ziekten als kanker of een beschadigde zenuw. Deze pijn is verklaarbaar en medisch ingrijpen is noodzakelijk. 

Onverklaarbare pijn

Bij een lichamelijke klacht zoekt men meestal naar een lichamelijke oorzaak. Er zijn echter klachten waar geen lichamelijke oorzaak voor gevonden wordt. Soms wordt er wel een lichamelijke afwijking gevonden, maar blijkt dit niet de oorzaak van de pijn. Het goede nieuws is dat er niets kapot is in je lichaam. Een mooi voorbeeld hiervan is een onderzoek naar de afwijking die bij sommige mensen hernia veroorzaakt en bij sommige mensen niet.

> Lees hier het onderzoek naar patiënten met een hernia

Fysieke pijn, ook zonder aanwijsbare oorzaak, is vaak intens en kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig is er de laatste decennia onderzoek gedaan naar dit soort klachten. In veel gevallen ligt de oorzaak niet in je lichaam, maar in de samenwerking tussen je brein (emoties) en je lichaam. 

> Lissa Rankin legt dit hier goed uit

HV-ekemasseert20200173.jpg

Hoewel pijn fysiek is, is het onlosmakelijk verbonden met onze emoties en/of geestelijke gesteldheid

Pijn en brein

Je brein geeft een pijnsignaal als er iets niet in orde is. Dit is noodzakelijk om te overleven. Je kunt pijn ervaren omdat je weefsel schade heeft of omdat je ziek bent, maar ook bij beladen emoties. Het brein ziet een beladen emotie (trauma) namelijk ook als een bedreiging. Ik leg het hieronder verder uit.

Verdrongen emoties veroorzaken pijn

Hoe kan het dat verdrongen emoties klachten (pijn, slapeloosheid, verlies van concentratie) kunnen veroorzaken? Er zijn veel boeken door artsen geschreven die helder uitleggen hoe dit mechanisme werkt: hoe lichaam en brein continue samenwerken en elkaar beïnvloeden. Als je de uitlegt leest, is het eigenlijk heel logisch. Het is alleen vaak onbekend om op deze manier te denken en naar onverklaarbare (pijn)klachten te kijken.

 

*Emoties hebben een psychologische én een fysieke kant. Zo wordt verdriet (psychologisch) geuit met tranen (fysiek), schaamte geuit met blozen, spanning met buikpijn. Emoties verbinden lichaam en geest en dat gebeurt in je hersenen in het zogenaamde limbische brein. Hier komen de emotionele en fysiologische functie samen. Hier worden emoties gevormd, geëvalueerd en geuit.

 

Uiting emotie

Als een emotie een normale uitdrukking krijgt, verdwijnt hij weer: denk maar aan 'huilen lucht op'. Wanneer een emotie verdrongen of weggedrukt wordt, gaat deze een andere uitweg in je lichaam zoeken. Even simpel gezegd, als je verdriet voelt en je bent je ervan bewust, misschien moet je huilen, dan is dit een normale uiting van de emotie. De emotie is uitgedrukt en verdwenen. Wanneer je echter verdriet voelt en je blokkeert het onbewust, dan zal de emotie een andere fysieke uitweg zoeken. Bijvoorbeeld via een pijnlijke schouder. Dit verklaart waarom klachten in stand blijven of terugkomen: de emotie wordt getriggerd, maar kan niet via je bewuste brein een normale uitgang krijgen. We noemen deze klachten SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten).

 

Onbewust

Bij Mind Body Coaching help ik je om op zoek te gaan in de onbewuste laag naar de hoofdstressor (onderdrukte emotie) van je klachten. Als je bewustwording krijgt over deze emotie en je gaat een verband leggen met je klachten, dan doorbreek je de vicieuze cirkel. Je bent je nu bewust van die emotie, hij kan uit zijn schuilkelder (onbewuste) komen en uitdrukking krijgen. De pijn is niet meer nodig!

*Gebaseerd op de uitleg van Dr M. Klaver

bottom of page